Category Archives: raw food

fruits

Mr Organic Sweden – Gemensamma inköp

Gemensamma sambeställningar

Gemensamma inköp av ekologiska frukter & grönsaker!
Beskrivning
Klicka här för att komma till nyheter den senaste beställningenav färskvaror.

Klicka här för att komma till nyheter och den senaste beställningen av färskvaror.

Jag har möjligheten nu att köpa in från Biodynamiska Produkter och vill ge er alla en möjlighet att komma och beställa. Min idé är att beställa 2-4 gånger i månaden men i början se hur mognadsprocessen av frukterna kommer att se ut och därmed kommer jag att meddela på Facebook och på 30BoD forumet när nästa inköp kommer att vara, med en ny inköpslista varje gång.Om vi är tillräckligt många kan vi få det fraktfritt och då blir det billigare.Jag måste beställa på måndag förmiddag och därför skulle det vara super om ni skickade in era önskemål innan söndag, i nödfall på måndag morgon.Jag bor i Norrtälje och leveransen kommer att anlända till Arholmagatan 10. Så de som är intresserade är varmt välkomna att hänga på och hämta sina lådor med frukt och grönt. Det går även att dela på lådor om man inte vill ha så mycket av något.

Se länken nedan där jag kommer att uppdatera inför varje ny omgång. Jag kommer också att meddela här på facebook.

För er som är intresserade kan maila mig på: info@drjacob.se
Eller gå med i facebookgruppen och skriva där vad du vill ha.

Betalning kan ske via bank eller kontant, meddela hur ni vill göra i beställningsblanketten.

Fråga gärna om det är något jag har glömt. :)

Jag har planer på att fixa leveranser till Sthlm och andra städer i framtiden så man kan hämta sina varor där men till en början får det bli hemma hos mig i Norrtälje.

 

Jag har uppdaterat nästa veckans färskvaror i PDF-filen nedan och även torrvaror om man vill köpa frön/nötter/torkad frukt i excel-filen. Priserna är exklusive moms i listorna och det är 12% moms på frukt och grönt + eventuell frakt. Jag har även lagt till en excel-fil som ni kan använda för att lista vad ni vill ha och sedan skicka till info@drjacob.se. Om ni inte kan öppna excel-filer är det bara att göra en lista i mailen direkt till mig.

 


Beställningslista Torrvaror Vecka 6

Beställningslista Torrvaror 2012


Din beställningsblankett som du skickar till mig

Din beställningsblankett som du skickar till mig

Klicka här för att komma till den senaste beställningen.

Klicka här för att komma till den senaste beställningen.

vagafrukt

80/10/10 för de avancerade

Väg salladen

Väg salladen och skriv in i Cron-o-metern

Skillnaden på andra kostsätt är att 80/10/10 inriktningen är väldigt objektiv, väldigt klara riktlinjer. Andra kostsätt, speciellt vanlig raw food har rekommendationer som är subjektiva, diffusa och oklara. Inte så konstigt att folk misslyckas i längden på raw food.

Om du inte har stenkoll på hur mycket kalorier frukt och grönt ger är Cron-o-metern ett väldigt bra verktyg att använda som ett lätt och roligt sätt att få en översikt. Om man inte ser över sitt energiintag är det en stor risk att man äter för lite och misslyckas väldigt lätt.

Man kan räkna på olika sätt hur mycket av vad som är optimalt och ge de reslutat man vill ha. Det ena är kalorier och det andra är volymen. Att räkna gram kan endast göras på fett, men det kommer vi till snart.

Det första är att 80/10/10 betyder, av genomsnittet kalorierna man äter under några dagar:

a) minst 80% kolhydrater

b) max 10% proteiner

c) max 10% fett

 

 

Det andra är när man mäter maten kaloriintaget på frukt och bladgrönt:

- ca 95E% (energiprocent) av kalorierna kommer från frukt

- ca 5E% (energiprocent) av kalorierna kommer från bladgrönt

Man kan variera sig på 0-5% bladgrönt eller frukt som är “kalorifattiga” men mineralrika som selleri, gurka och tomat. Samtidigt då det betyder att man kan äta 95%-100% frukt men med tanken att ha bladgrönt i kosten gärna varje dag.

 

 

Det tredje är när man mäter maten på volymen man äter:

- ca 50% frukt av volymen

- ca 50% bladgrönt av volymen

Storleken på mängden av de söta frukterna mot storleken på bladsalladerna är ett bra mått när man har en kaloriratio på ca 5E% bladgrönt.

 

Den fjärde punkten handlar om man äter 3000 kalorier och kommer upp till 10E% fett så betyder det ju att man kan äta mer gram fett om man äter 6000 kalorier om man behåller sina 10E%. Kroppens kapacitet att innehålla fett förändras inte bara för att man äter mer kalorier och därför finns en litet tips om att man ska äta max 50 gram fett för en vuxen normallång människa. Om du är av den kortare varianten är max ca 30-40 gram ett bra mått.

——-

Varje dag behövs för en:

- Man 3000+ kcal

- Kvinna 2500+ kcal

Detta är till för att innehålla extra energi för fysisk och mental aktiviet.

——–

Träningen ska bestå av 3 intensiva träningspass på 1+ timme(ar) eller minst 30 minuters träning varje dag. Träning betyder att du blir varm i kläderna, gärna svettas och får upp pulsen. Träning kan bestå av allt som faller en i smaken eller som exempel:

- Raska promenader med hunden

- Jogga i skogen

- Gymma

- Cykla

30bananer1

Nytt svenskt och fettsnålt raw food nätverk

Det är sent men har varit en intressant kväll för oss. Efter att ha insett att det inte finns några bra informationssidor om just LFRV (Låg-Fet Rå Vegan) eller 80/10/10 tog jag mig friheten att starta upp det här nätverket:

30 Bananer om Dagen.

Som vissa förstår kommer namnet “30 Bananer om Dagen” från det redan existerande internationella www.30bananasaday.com. Men detta är inte helt igenom en rip-off, utan mer en inspirationskälla från Freelees och Durianriders fantastiska jobb att sätta en sån hälsosam livsstil på världskartan.

Men på 30BoD kan vi faktiskt bidra med vår nordiska synvinkel på en fruktbaserad kost och egna erfarenheter för att göra detta till en bekvämare resa till det mål vi har satt upp. Sen att läsa tung facklitteratur och slang från alla världens hörn kan vara förvirrande och därför se till att detta smetas ut på ren lättförståelig svenska.

Så nu tar vi det lugnt, jag och den fantastiska fotografen Miri. Hjälpsam som jag är fanns det inte mycket jag kunde hjälpa till med under fotosessionerna, utkastad från köket när hon skulle fotografera blev en självklarhet. Hon har även designat färgerna på hemsidan efter att jag har förgäves (och katastrofalt) försökt på mig en färgsättning. Jag som tycker att ill-grönt och gult inte är… fult. :) Tack!
Jag hoppas ni vill växa med oss och bidra till den bästa LFRV-nätverkssidan Sverige någonsin sett på internet.

// Jacob Heitmann

freezing_cold2

Sluta vara kall över vintern!

Kallt kött?

Under alla år som gått har jag köpt de tjockaste jackorna, kört med trippla långkalsonger och verkligen inte kunnat äta vattenmelon, knappt under sommaren har jag kunnat göra det på morgonen.

En anledning varför man anser lagad mat är värmande beror delvis på att, ja, den är varm. Det ger ett tillskott av plusgrader till en nerkyld kropp.

En till anledning varför man kan känna en förändring i kroppstemperatur när man äter är för att kroppen är överstimulerad till att bryta ner maten. Det som kan vara svårare och överansträngande är just främmande partiklar i form av denaturerade proteiner (ihopsmälta klumpar med aminosyror) som vanligtvis finns i stora mängder upphettade ”muskelfibrer” hos kor, kyckling och fisk. Även karamelliserad stärkelse  i potatis som det blir när man kokar eller ungsbakar dem. Samma sak med fetter i rostade nötter. Även om man överbelastar matsmältningen med att tvinga i sig större mängder frukt som man inte kan hantera perfekt för tillfället.

Chili, cayenne, ingefära och andra väldigt kraftigt stimulerande och irriterande kryddor har samma effekt. I varma länder använder de kryddorna för att kyla ner sig själva. Hur fungerar det? Lätt, man börjar svettas lättare och svettning är en metod att göra sig av med värme när man t.ex. springer eller tränar överhuvudtaget. Små mängder med irritanter utan svettningar kan ge den effekt man är ute efter. Akta er bara för ”bieffekten”.

En våg av värme är den klassiska upplevelsen som man kan få över kroppen, man kanske måste ta av sig tröjan. Andra kan faktiskt bli kalla i händer, fötter och näsa men varma runt bålen då kroppen använder en större del av blodet till att värma upp och lösa upp maten i magtrakten.

Summa sumarum: Kött är det mest stimulerande och ”värmande”, vegankost är rätt så svårt det med, nötter och frön kan ge en liten värmande effekt pga dess höga mängd med fett som tar lång tid på sig.

Söt mogen frukt kan ge en ”över”värmande effekt vid stora mängder, vid de mängder man känner sig nästan spyfärdig. Jag äter väldigt sällan omogen frukt i stora mängder men jag misstänker att de kan ge en större effekt på mindre mängd.

:)

Personligen upplever jag den här vintern som den varmaste och behagligaste vintern på många år. Nu när köldknäpparna kommer tänker jag att ”det skulle vara skönt att komma hem nu” men aldrig att jag behöver duscha eller stimulera mig på något sätt för att bli varm igen när jag kliver in hem. Det tar ca 5-10 min i en miljö på 20 grader innan jag är helt uppvärmd efter en tur utomhus. Och om jag promenerar svettas jag alltid när jag kommer in i butikerna, så det här är den varmaste vintern på länge om jag jämför med mina år som högfet och kokt.

Vem sa att frukt var kylande… ? :D Vattenmelon är något jag verkligen inte har tagit ur kosten i år.

Ät nu massor av mogen frukt och späda bladgrönsaker och njut av vintern som jag gör!

surpriseklippt

Känner du dig lurad av Raw Food rörelsen?

Jag kan känna humorn idag när jag surfar runt på google och youtube. Att skriva in “raw food” visar en bilder på färgsprakande frukter, grönsaker, gourmémåltider och människor som har fått annorlunda kroppar. Men vad är det som lurar i bakgrunden? Är inte allt bra, frid och fröjd?

På ytan kanske, tills man gräver sig djupare i kaninhålet.

Den här hemsidan är tänkt som en upplysningsplats där man kanske blir bakputtad och får en annan syn på världen. Om jag skulle få höra de orden jag kommer att säga nu, för en kanske 3-4 år sen, skulle jag vara väldigt neutral och glömma bort meddelandet rätt så fort. Jag gilla ju det jag gjorde och såg ingen större anledning till att förändra mig. Tack och lov hade jag användning av mitt mantra senare som jag bär med mig än idag:

Jag är alltid beredd på att ändra min fullständiga sanning om något till något högre och bättre.

- Jacob Heitmann

Vad är det då som inte är bra i Raw Food rörelsen världen över? Budskapet är väl att bli hälsosammare? För att göra en kort lista är det i huvudsak:

 • Kosttillskotten
 • “Superfoods” som är torkade eller på burk
 • Dyra onödiga maskiner
 • För högt intag av fett från nötter, frön och avocado
 • Torkade frukter, knäckebröd och maträtter
 • Kalorirestriktion
 • Rädsla för söt frukt
 • Fåniga “gurus” som tjänar pengar på folks lätthet att bli lurade på allt ovan.

Det är väldigt många saker som är positiva med Raw food rörelsen som många redan har fått höra och uppleva genom att förändra kosten och livsstilen. Det gäller att vara så öm och förstående med allt och därför ska vi titta på de bättre och sämre sidorna av allt. Det finns en anledning till allt detta och det finns alltid ett ursprung varifrån dessa punkter kommer ifrån.

Peace out till nästa inlägg!

Råkostfestivalen 2010 062

Tillbaka från Råkostfestivalen

Frukost

Nadja, Pontus och jag

Nedfallet träd vid ankoms

Lunch

Lunch

Jag trodde att det skulle bli en daglig uppdatering medan jag var på festivalen men det var bara en vild gissning, jag vet hur jag blir när jag blir engagerad i något. *blink blink*

På grund av datorkrångel gick jag aldrig och la mig så  jag fick för mig att jag skulle se till att lösa problemet. Blev klar 05.39 så här kommer summeringen för denna helg:

Alla volontärer kom till Solvikskolan dagen innan på torsdagen för att hjälpas åt inför de kommande 3 dagarna. Det var ett bra sätt att lära känna varandras förmågor och viljor att arbeta med sina specialiteter, inte minst fick man lära människorna, vi blev ett team. Eftersom det var Pontus och Pierres första gång att hålla i en explosivt stor festival (det blev nästan dubbelt så många deltagare på de 2 sista veckorna) blev det anpassningar och ostruktur som blev till slut en härlig balans, som alla gästerna uttryckte. Snyggt jobbat!

Bovetegroddar i stora lassFredagen, när mer än hälften skulle komma fick jag ta över köket temporärt och senare under dagen fick jag befordringen som kökschef, som flöt på bra fantastiskt bra. Pierre är helt underbar på att uttrycka vad han tyckte om maten så att jag fick härska över, vad jag anser, en festivals pumpande hjärta: MATEN. Jag hade även en föreläsning om vad råkost är och de olika sätten att äta på: Mainstream-socker-fett-dieten, lågfett-dieten och till sist högfett-dieten.

lördagen satte jag snurr på Pontus recept, köket var fullt av skratt och härliga matarbetare. Alva, Nadja, Lotta, Marja, Mia och alla andra som kom och gick. Tack även Mia för den fina feedbacken, att jag var hela tiden en sån glad och positiv ledare över alla. Det gjorde mig bara gladare resten av tiden.

Jag fick äntligen träffa Zarah Öberg, och hon var verkligen inte som jag trott. Från det lilla jag har sett/läst om Zarah så var överraskade hon mig med sin vänlighet, mottagande och värme hon visade. Vi fick en god kontakt och jag sakna henne nästan direkt när hon skulle åka.

Erica

Erica Palmqrantz, som är som vanligt lika vacker och skönt varm. Jag minns än idag hur ivrigt hon ville deltaga på lektionerna på min 10-kurs när jag hade kursgården på Väddö, fast hon var praktikant. Hon har verkligen utvecklats under dessa 4 år, som att hon har fått mer färg över hela sig som hon strålar ut. Att hon kallas för Sveriges Raw Food Drottning idag, kan jag verkligen förstå. Kärlek till dig!


Söndagen fick vi ett grymt kraftfullt avslut av Pierre där jag fick se en annan sida av honom, den lite mer alfa och varma delen. Alla fick en chans att säga  vad de kände, då hela detta arrangemang verkligen gjorde det den skulle, ge inspiration, inte bara till maten utan även att som med allt annat så är allt bara bitar som bildar en helhet. Motion, miljöpåverkan, kost, tankearbetet och vad man har för drivkrafter skapar verkligen kakan med alla sina små bitar till en helhet.

Det var många jag inte kände igen, som gladde mig. Många hade verkligen ett ytligt förhållande till råkost och de ville ha mer inspiration som de fick med råge. Men jag fick även träffa vackra Amanda och grymt härliga och roliga Christer Barregren & familj.

Ja, jag önskade att jag tog mer bilder men håll utkik hos de andra för de har säkert mycket mer vackra bilder. :)

Dessutom om ni vill ha något recept från festivalen så lägg en kommentar så skriver jag recepten och lägger upp dem på bloggen + receptdatabasen

4239_99670939738_600299738_2572191_5204440_n

Myten om lykopen del 2

Innehåller tomater mer lykopen mer än vattenmelon? Var hittar vi lykopenrika källor? Det tar vi reda på nu i del 2.

4.       Ett ämne som ökar sin påverkan vid upphettning av tomater är äpple-, citron- och oxalsyra. Enligt Hannah Allen, Naturhygienist, stör det drastiskt matsmältningen av stärkelserika produkter och bör därför fundera över sitt intag av sädesprodukter om man äter tomatpuré, tomatsås eller ketchup.

5.       Råa tomater alkaliserar, skapar en basisk kropp och kokta tomater är syrabildande. Parasiter, bakterier, virus och speciellt cancer trivs extra bra i en sur kropp.

6.       Forskning har visat att vid långtidsförvaring och förlängd kokning, kan lykopen förstöras. [2][3]

Källor på lykopen är väldigt centrerat runt just tomat(puré) men det är alltså mer effektivt att äta så råa och hela tomater som möjligt för biotillgängligheten och de enzymatiska kedjereaktionerna som inte finns i kokta tomater. Det visar sig även att tomat faktiskt hamnar på andraplats när det gäller mängden lykopen. Enligt USDAs näringsdatabas[4] har vattenmelon nästan dubbelt så mycket av antioxidanten än rå tomat. Soltorkad tomat innehåller dessutom mycket mer än tomatpurén.

2,573 μg – Tomater, röd, mogen, rå, året runt genomsnitt

45,902 μg – Tomater, soltorkad

28,764 μg – Tomat produkt, konserverad på burk, pasta, utan salt tillsatt

4,532 μg – Vattenmelon, rå

Vi får inte heller glömma bort den lykopenrika papayan, blodapelsinen, aprikosen och jordgubben som en del av konsumtionen.

Lykopen rika livsmedel Belopp Lykopen Uppmätt av mcg
Morötter 1 kopp, rå eller en morot, rå 1
Morotsjuice 1 kopp 5
Sparris 4 spjut, kokta 18
Sparris 1 kopp, kokta från frysta källa 43
Barbequesås 1 matsked 68
Pizza, Ost Toppning 1 Skiva 151
Paprika röd 1 peppar 367
Soppa, Vegetabiliska Beef 1 kopp på vatten 464
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 skiva 515
Salladsdressing, ryska 1 matsked 547
Tomater, soltorkad 1 st 815
Bönor, Vita 1 kopp 1298
Musselsoppa, Manhattan 1 kopp på vatten 1405
Salsa 1 matsked 1682
Grapefrukt, rosa 1 / 2 grapefrukt 1745
Ketchup 1 matsked 2506
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 tomat 3165
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 kopp, råa 4631
Tomater, hela 1 kopp, burk 6480
Vattenmelon 1 kopp, råa 6889
Tomater, Stuvade 1 kopp, burk 10289
Tomatsoppa 1 kopp 12608
Vattenmelon En kil, råa 12962
Tomatsås 1 kopp 37122

[5]

Enligt Dr. Douglas Graham från tidningen Get Fresh -09, menar han att det finns mer lykopen i kokt tomat än i rå hel tomat. Men räcker det inte med mängden lykopen i rå tomat? Jo, det gör det egentligen för hälsa kommer inte från kvantitet, utan kvalité när det gäller matintag.

[1] http://www.vitamix.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=97#research

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=AbstractPlus&list_uids=16379550

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=AbstractPlus&list_uids=15806788

[4]http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

[5]http://www.dietbites.com/Diet-123/lycopene.html

Smoothie

Äppel-päron-selleri smoothie

 

Här är en fräsch och skön smoothie som antingen kan juicas eller mixas. Jag personligen föredrar att ta denna smoothie till frukost men går alldeles utmärkt att dricka under hela dagen.

Äppel-päron-selleri Smoothie

4 äpplen

4 päron

4 stjälkar selleri

Kärna ur frukterna och skölj sellerin. Mixa i ca 3 minuter och tillsätt isbitar för de där extra varma morgnarna. Alternativt kan man lägga i gojibär eller russin.

Kalorier: 678 kcal

Kaloriprocent: 93% kolhydrater; 3% fetter; 3% protein

Selleri

Exakt var den kommer ifrån är inte helt känt, men man vet att den odlades i Medelhavsområdet för 3 000 år sedan. Selleri förekom som pris i idrottstävlingar i Grekland (jämför lagerblad), och användes också av romarna mot baksmälla (!).

Andra saker som selleri hjälper med är:

 • Stimulerar matsmältningen med bitterämnen
 • Innehåller ftalater som hjälper musklerna runt artärer att slappna av och minskar blodtrycket.
 • Innehåller coumariner som stoppar fria radikaler från att skada celler.
 • Kolesterolsänkande egenskaper.