4239_99670939738_600299738_2572191_5204440_n

Myten om lykopen del 2

Innehåller tomater mer lykopen mer än vattenmelon? Var hittar vi lykopenrika källor? Det tar vi reda på nu i del 2.

4.       Ett ämne som ökar sin påverkan vid upphettning av tomater är äpple-, citron- och oxalsyra. Enligt Hannah Allen, Naturhygienist, stör det drastiskt matsmältningen av stärkelserika produkter och bör därför fundera över sitt intag av sädesprodukter om man äter tomatpuré, tomatsås eller ketchup.

5.       Råa tomater alkaliserar, skapar en basisk kropp och kokta tomater är syrabildande. Parasiter, bakterier, virus och speciellt cancer trivs extra bra i en sur kropp.

6.       Forskning har visat att vid långtidsförvaring och förlängd kokning, kan lykopen förstöras. [2][3]

Källor på lykopen är väldigt centrerat runt just tomat(puré) men det är alltså mer effektivt att äta så råa och hela tomater som möjligt för biotillgängligheten och de enzymatiska kedjereaktionerna som inte finns i kokta tomater. Det visar sig även att tomat faktiskt hamnar på andraplats när det gäller mängden lykopen. Enligt USDAs näringsdatabas[4] har vattenmelon nästan dubbelt så mycket av antioxidanten än rå tomat. Soltorkad tomat innehåller dessutom mycket mer än tomatpurén.

2,573 μg – Tomater, röd, mogen, rå, året runt genomsnitt

45,902 μg – Tomater, soltorkad

28,764 μg – Tomat produkt, konserverad på burk, pasta, utan salt tillsatt

4,532 μg – Vattenmelon, rå

Vi får inte heller glömma bort den lykopenrika papayan, blodapelsinen, aprikosen och jordgubben som en del av konsumtionen.

Lykopen rika livsmedel Belopp Lykopen Uppmätt av mcg
Morötter 1 kopp, rå eller en morot, rå 1
Morotsjuice 1 kopp 5
Sparris 4 spjut, kokta 18
Sparris 1 kopp, kokta från frysta källa 43
Barbequesås 1 matsked 68
Pizza, Ost Toppning 1 Skiva 151
Paprika röd 1 peppar 367
Soppa, Vegetabiliska Beef 1 kopp på vatten 464
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 skiva 515
Salladsdressing, ryska 1 matsked 547
Tomater, soltorkad 1 st 815
Bönor, Vita 1 kopp 1298
Musselsoppa, Manhattan 1 kopp på vatten 1405
Salsa 1 matsked 1682
Grapefrukt, rosa 1 / 2 grapefrukt 1745
Ketchup 1 matsked 2506
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 tomat 3165
Tomat, Röd-vanliga sorter 1 kopp, råa 4631
Tomater, hela 1 kopp, burk 6480
Vattenmelon 1 kopp, råa 6889
Tomater, Stuvade 1 kopp, burk 10289
Tomatsoppa 1 kopp 12608
Vattenmelon En kil, råa 12962
Tomatsås 1 kopp 37122

[5]

Enligt Dr. Douglas Graham från tidningen Get Fresh -09, menar han att det finns mer lykopen i kokt tomat än i rå hel tomat. Men räcker det inte med mängden lykopen i rå tomat? Jo, det gör det egentligen för hälsa kommer inte från kvantitet, utan kvalité när det gäller matintag.

[1] http://www.vitamix.co.uk/index.php?option=com_content&view=article&id=81&Itemid=97#research

[2] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=AbstractPlus&list_uids=16379550

[3] http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?cmd=Retrieve&db=pubmed&dopt=AbstractPlus&list_uids=15806788

[4]http://www.nal.usda.gov/fnic/foodcomp/search/

[5]http://www.dietbites.com/Diet-123/lycopene.html

2 thoughts on “Myten om lykopen del 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>