b7be_toxic_waste_mug_klippt

Kaffe minskar risken för bröstcancer, men ökar risken för…?

Jag fick en fråga av en vän vad Dr Jacob (Den råa Jacob) anser om den är artikeln. Det är inte min grej att klargöra vad Aftonbladet sprider. Men ibland är det dags för undantag.

 

“Kaffe skyddar mot bröstcancer

Forskaren blev så förvånad att han trodde att resultatet var fel

Är du kvinna och försöker minska ditt kaffedrickande? Tänk om!

Enligt en ny studie mer än halveras risken att drabbas av den aggressiva typen av bröstcancer om du dricker minst fem koppar kaffe per dag.”

 

http://www.aftonbladet.se/halsa/article13010735.ab

När jag läste artikeln dök det upp några självklara saker:

1. Tarmtömning

På 30-talet var det rätt vanligt att man opererade bort tjocktarmen i förebyggande syfte, som Are Waerland berättar i sin bok I sjukdomarnas häxkittel. Folk med diabetes, kroniska problem och andra vanliga diagnoser blev snabbt förbättrade vid borttagande av hela sista delen av tarmsystemet. Varför det var så förklarades genom att förstoppning och i övrigt seg tarmföring medförde att gammal och rutten mat stannade kvar alldeles för länge i tjocktarmen. Det är där vätskan sugs upp i kroppen och med en lågfiber, högfet och putrifierad(protein)/fermenterad (kolhydrater)/fett (härsken) kunde problem i kroppen manifesteras.

En enkel lösning på det skulle vara att ändra kosten till en högfiber, högkolhydrat och välkombinerad kost för att få samma resultat bortoperationen. Detta leder oss till nästa punkt:

Kaffe är en irritant.

Irriterande och stimulerande ämnen tvingar kroppen att utföra funktioner som den inte prioriterar. Kaffe är just det. Det är som att använda en elshockspistol på någon som ser trött ut. “Oj, vad trött du ser ut. Här, ta lite elstötar så ser du livligare ut.” *Zap Zap Zap*

Detta medför att tarmen för ut tarminnehåll i en snabbare takt och tvingar en redan trött tarm att föra ut med extra kraft och rörelser. Irriterande ämnen är inget kroppen vill ha i tarmen eller blodet.

Ett mindre användade av kaffe medför att den sämre kosten ökar risken för sjukdomar.

Med det menas att det inte är 100% kaffet i sig själv som innehåller något specifikt ämne som är specifikt positivt för att undvika att få bröstcancer. Det är den ökade tarmföringen som kan bidra till att minska risken för sjukdomen.

Specifikt ämne som minskar bröstcancer, minskar inte de andra negativa aspekterna av kaffe.

De vanligaste problemen man riskerar med att dricka kaffe är hjärtsjukdomar, sämre och svullna kärl, kardiovaskulära system som får störda nervsystem, benskörhet, halsbränna, störd sömn, uttorkning, beroende och skapar abstinesbesvär när man slutar dricka kaffe. Om man vill utsätta sig för dessa korttids- och långtidsbesvär bara för att man vill minska sin risk för bröstcancer känns det som att du får en större chans att få andra problem långt innan du hinner säga “hjärtinfarkt”.

 

Kom ihåg nu bara, jag är inte här för att få dig att ändra din kost. Jag är bara här för att berätta vad som är i din kost. :)

 

2 thoughts on “Kaffe minskar risken för bröstcancer, men ökar risken för…?”

  1. Äntligen någon som förstår vad det handlar om. De senaste åren har kaffe framhållits som en ren hälsodryck. Det ena forskningsresultatet efter det andra dyker upp. Några har visat på kaffets negativa påverkan på kroppen men de har snabbt sköljts undan av mångfaldigt andra som visat det motsatta.
    Är de positiva resultaten bluff? Det vet vi inte, än. Men kaffe är det nästa största industrin i världen och skulle vi sluta dricka kaffe så behöver vi ju inte heller dricka något annat, snarare tvärtom. Så här finns det pengar att förlora. För kaffeindustrin.
    Men de där positiva forskningsresultaten då? Är det egentligen så svårt att få ett sådant med tanke på vad normalkosten är idag. Hur mycket antioxidanter får egentligen gemene man i sig? Om man äter hel- och halvfabrikat, varmhållen mat och processad mat (för att nämna några kroppsfiender) är nog kaffet rena gudadrycken för dessa kroppar. Och är det inte just människor med normalkost som ingår i dessa undersökningar – för att de ska representera normalbefolkningen. Men tänk om de istället hade ätit ett halvt kilo färskt, ekologiskt frukt och grönt om dagen istället? Hur skulle forskningsresultaten se ut då? Eller hur påverkar kaffet en kropp som bara äter rawfood? Då hade nog kaffet fått bekänna sin riktiga färg.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>