vagafrukt

80/10/10 för de avancerade

Väg salladen

Väg salladen och skriv in i Cron-o-metern

Skillnaden på andra kostsätt är att 80/10/10 inriktningen är väldigt objektiv, väldigt klara riktlinjer. Andra kostsätt, speciellt vanlig raw food har rekommendationer som är subjektiva, diffusa och oklara. Inte så konstigt att folk misslyckas i längden på raw food.

Om du inte har stenkoll på hur mycket kalorier frukt och grönt ger är Cron-o-metern ett väldigt bra verktyg att använda som ett lätt och roligt sätt att få en översikt. Om man inte ser över sitt energiintag är det en stor risk att man äter för lite och misslyckas väldigt lätt.

Man kan räkna på olika sätt hur mycket av vad som är optimalt och ge de reslutat man vill ha. Det ena är kalorier och det andra är volymen. Att räkna gram kan endast göras på fett, men det kommer vi till snart.

Det första är att 80/10/10 betyder, av genomsnittet kalorierna man äter under några dagar:

a) minst 80% kolhydrater

b) max 10% proteiner

c) max 10% fett

 

 

Det andra är när man mäter maten kaloriintaget på frukt och bladgrönt:

- ca 95E% (energiprocent) av kalorierna kommer från frukt

- ca 5E% (energiprocent) av kalorierna kommer från bladgrönt

Man kan variera sig på 0-5% bladgrönt eller frukt som är “kalorifattiga” men mineralrika som selleri, gurka och tomat. Samtidigt då det betyder att man kan äta 95%-100% frukt men med tanken att ha bladgrönt i kosten gärna varje dag.

 

 

Det tredje är när man mäter maten på volymen man äter:

- ca 50% frukt av volymen

- ca 50% bladgrönt av volymen

Storleken på mängden av de söta frukterna mot storleken på bladsalladerna är ett bra mått när man har en kaloriratio på ca 5E% bladgrönt.

 

Den fjärde punkten handlar om man äter 3000 kalorier och kommer upp till 10E% fett så betyder det ju att man kan äta mer gram fett om man äter 6000 kalorier om man behåller sina 10E%. Kroppens kapacitet att innehålla fett förändras inte bara för att man äter mer kalorier och därför finns en litet tips om att man ska äta max 50 gram fett för en vuxen normallång människa. Om du är av den kortare varianten är max ca 30-40 gram ett bra mått.

——-

Varje dag behövs för en:

- Man 3000+ kcal

- Kvinna 2500+ kcal

Detta är till för att innehålla extra energi för fysisk och mental aktiviet.

——–

Träningen ska bestå av 3 intensiva träningspass på 1+ timme(ar) eller minst 30 minuters träning varje dag. Träning betyder att du blir varm i kläderna, gärna svettas och får upp pulsen. Träning kan bestå av allt som faller en i smaken eller som exempel:

- Raska promenader med hunden

- Jogga i skogen

- Gymma

- Cykla

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>